Cariile dentare: Cum previi aparitia cariilor dentare

Cariile dentare: Cum previi aparitia cariilor dentare

Sursa foto: freepik.com

Dinții, pentru a fi în primul rând sănătoși și apoi aspectuoși, au nevoie de întreținere zilnică. Și asta încă de la apariția primului dințișor, la câteva luni de viață. Igiena corespunzătoare a dinților previne formarea cariilor și mai apoi deteriorarea acestora. Nici alimentația nu trebuie ignorată atunci când vine vorba despre sănătatea dentară. 

Ce sunt cariile dentare și de ce apar

Ce sunt cariile dentare și de ce apar

Sursa foto: bdmswellness.com

Cariile dentare sunt acele cavități care se formează pe dinți sau măsele, distrugând învelișul tare al dinților. 

Cariile dentare apar atunci când acizii, formați din zaharurile din alimente descompuse de bacteriile din gură, atacă smalțul dinților. 

În primă fază resturile alimentare și bacteriile formează placa bacteriană. Apoi, bacteriile din placa bacteriană transformă zahărul și carbohidrații în acizi. Aceștia erodează mineralele din smalțul dentar. Pe măsură ce smalțul devine tot mai subțire apar mici găuri în acesta, care se adâncesc și care dacă nu sunt tratate ajung la nerv, deteriorând dintele de cele mai multe ori, definitiv. 

Semnele timpurii ale cariilor dentare

Semnele timpurii ale cariilor dentare

Sursa foto: chelmsforddental.com.au

Oricine este predispus apariției cariilor dentare, atât copiii, cât și adulții. Cariile dentare pot apărea în ciuda unei igiene corespunzătoare. De aceea, fii atent la orice schimbare a aspectului dinților pentru a putea trata caria în fază incipientă. Acum este mult mai ușor de reparat, nu provoacă disconfort și nici financiar nu este foarte costisitor. 

Așadar, dacă observi pete albe pe dinți înseamnă că smalțul dentar pierde minerale. Acesta este primul semn că în acel loc ar putea apărea o carie.

Sensibilitatea dentară atunci când consumi alimente sau băuturi reci, calde sau dulci este un alt indiciu că ceva nu este în regulă cu dinții tăi și o problemă a smalțului se află în stadiu incipient. 

Dacă ai trecut și de acest stadiu și l-ai ignorat, vei observa că va apărea disconfortul sau o durere ușoară atunci când muști și care devine mai intensă pe măsură ce caria avansează. 

Dacă și acest aspect îl ignori bacteriile care au cauzat caria îți vor da un miros neplăcut al respirației, numit halenă

Următoarea etapă în formarea unei carii dentare este apariția unor pete maronii pe dinți, ceea ce indică faptul că smalțul are deja o cavitate. 

Medicul stomatolog ar trebui să primească o vizită încă de la primul semn că ceva se întâmplă, adică de la apariția petei albe pe smalțul dentar. Acesta este momentul în care se poate interveni cu cele mai mici costuri și fără disconfort. Dacă vizita la stomatolog este amânată, problema va fi rezolvată mai dificil și cu costuri mai mari. Iar dacă acea carie ajunge la nerv disconfortul este maxim și se poate ca medicul să nu mai poată salva dintele. 

Obiceiuri zilnice pentru prevenirea cariilor

Obiceiuri zilnice pentru prevenirea cariilor

Sursa foto: veroelitedentistry.com

Igiena orală este esențială pentru prevenirea cariilor dentare. Acest lucru înseamnă un periaj corect și folosirea aței dentare.

Periajul cu pastă de dinți este recomandat a fi făcut de cel puțin două ori pe zi: dimineața pentru îndepărtarea bacteriilor acumulate peste noapte și seara pentru eliminarea resturilor alimentare. 

Opțional și atunci când este posibil este indicat un periaj dentar după ce se consumă alimente acide sau dulci. În cazul celor acide, cum sunt citricele, periajul este bine să fie făcut la cel puțin 30 de minute după masă pentru a împiedica deteriorarea smalțului.

Cât despre durata periajului specialiștii spun că ar trebui să dureze minim 2 minute. Periajul corect se face dinspre gingie către exterior, cu periuța înclinată la 45 de garde față de dinte și cu mișcări nu foarte dure, pentru a nu răni gingia. Absolut toate părțile dinților și măselelor trebuie periate, inclusiv zonele din spate, chiar dacă sunt mai greu accesibile. 

Dacă pentru adulți periajul dentar este mai ușor de realizat și pot ține cont de sfaturile stomatologului, pentru copii acest proces este ceva mai dificil la început, mai ales că e de dorit să fie cât mai bine realizat. De aceea, este bine ca cei mici să folosească o periuță de dinți electrică ce îi va ajuta la un periaj cât mai corect.

Periuta de dinti electrica pentru copii Woya ED716 Albastru varsta 3+ cu 4 capete si 24000 de miscari/min

Periuta de dinti electrica pentru copii Woya ED716 Albastru varsta 3+ cu 4 capete si 24000 de miscari/min

Ața dentară joacă un rol esențial în igiena orală. Trebuie folosită seara, înaintea periajului. Cu ajutorul aței dentare se curăță resturile alimentare adunate între dinți, acolo unde periuța nu ajunge.

Pentru a te asigura că folosești ața dentară corect, după ce rupi aproximativ 40 de cm , înfășoar-o pe degetele arătătoare, lăsând cam 3-5 cm între ele. Introdu ața între dinți și formează un C, iar cu mișcări ușoare pentru a nu răni gingia, curăță unul dintre dinți, după care repetă aceeași mișcare pe celălalt dinte. Pentru următorul spațiu dintre dinți folosește o bucată de ață curată. 

Dacă nu te descurci cu acest proces, atunci un duș bucal este o soluție foarte bună. Jetul de apă va îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană dintre dinți, fără a răni gingia. 

Irigator Bucal Woya WP01, 4 Moduri, 5 Capete, Rezervor 280 ml, Alb

Irigator Bucal Woya WP01, 4 Moduri, 5 Capete, Rezervor 280 ml, Alb

Alimentația și sănătatea dentară

Igiena orală corect realizată este cel mai important factor pentru menținerea sănătății dinților. Dar, alimentația joacă și ea un rol esențial pentru că vitaminele și mineralele pe care corpul le absoarbe contribuie la un smalț sănătos.

Astfel, consumă cât mai multe 

  • alimente bogate în calciu și fosfor pentru că ajută la întărirea smalțului dentar:
  • lapte, brânză, iaurt (bogate în calciu și probiotice)
  •  pește (somon, sardine – conțin fosfor și vitamina D)
  • ouă (sursă bună de vitamina D și fosfor)
  • migdale și nuci (conțin calciu și protejează smalțul)
  •  fructe și legume crocante pentru că, prin faptul că stimulează producția de salivă curăță dinții natural:
  • mere („periuță naturală” pentru dinți)
  • morcovi și țelină (curăță placa bacteriană și masează gingiile)
  • castraveți și ardei gras (hidratează și mențin sănătatea gingiilor)
  • ceai verde și negru deoarece conțin polifenoli care reduc bacteriile și mirosul neplăcut:

– ceai verde (protejează împotriva cariilor)

– ceai negru (conține fluor natural)

  • apă și alimente hidratante deoarece spală bacteriile și mențin gura umedă
  •  apă (cea mai bună băutură pentru sănătatea orală)
  • castraveți, pepene, portocale (bogate în apă și vitamine)

De evitat, sau consumat cât mai puțin sunt băuturile acidulate și sucurile pentru că erodează smalțul dentar. Nici dulciurile lipicioase sau guma de mestecat nu sunt indicate pentru că se lipesc de dinți și favorizează cariile. Alimentele foarte acide, cum sunt lamâile sau oțetul ar trebui consumate cu moderație, iar apoi clătește gura cu apă. 

Metode moderne de prevenire

Metode moderne de prevenire

Sursa foto: smilebookdental.in

Pe lângă periajul de două ori pe zi, există mai multe metode de prevenire a cariilor dentare, acasă ori în cabinetul stomatologului.

Acasă, la periaj, pasta de dinți pe care o alegi ar trebui să fie una cu fluor, pentru că acesta întărește smalțul dentar și îl face mai puternic în fața bacteriilor. 

Dușul bucal joacă un rol esențial atât pentru îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți, dar și pentru curățarea la baza coroanelor dentare, acolo unde se formează un spațiu în care se adună bacteriile. Un duș bucal ce poate fi ușor transportat este cea mai bună alegere, pentru că îl vei putea lua cu tine în călătorii sua chiar la birou dacă este nevoie. În plus, dacă ai coroane dentare sau aparat, poți folosi capetele special create pentru fiecare situație, precum și unul pentru curățarea limbii.

Irigator Bucal Woya WH200, 6 Moduri, 8 Capete, Rezervor 150 ml, Alb

Irigator Bucal Woya WH200, 6 Moduri, 8 Capete, Rezervor 150 ml, Alb

Tot acasă, dar la îndrumarea medicului stomatolog, se pot folosi geluri și lacuri mineralizante care conțin calciu, fosfat și fluor și refac microfisurile din smalț.

O tehnologie nouă și modernă este aplicarea probioticelor orale. Acestea ajută la echilibrarea florei orale și reducerea bacteriilor care cauzează carii, fiind disponibile sub formă de geluri sau ape de gură profesionale.

În cabinetul stomatologic însă, sunt disponibile scanere ce detectează cariile în stadiu incipient fără radiații, folosind laser sau lumină fluorescentă.

Indicat la copii și adolescenți, dar și la adulții predispuși la carii dentare este sigilarea molarilor și premolarilor. Se aplică un strat protector de rășină pe suprafața acestora pentru a bloca acumularea de resturi alimentare și bacterii în zonele greu accesibile, în șanțurile dentare.

Tot medicul stomatolog este cel care de două ori pe an ar trebui să îți facă un detartraj profesional. Sunt îndepărtate astfel placa bacteriană și tartrul care favorizează cariile și gingivita. În plus, periajul profesional lustruiește dinții și reduce aderarea bacteriilor.

Fluorizarea profesională realizată de stomatolog presupune aplicarea unor geluri, lacuri sau spume cu fluor concentrat care au rolul de a întări smalțul și de a-l face mai rezistent la acizii bacterieni.

Prevenirea cariilor dentare poate fi realizată cu succes dacă se ține cont de elementele de bază: un periaj corect, folosirea aței dentare sau a dușului bucal, acesta din urmă indicat mai ales în cazul persoanelor care au coroane dentare sau implanturi. Vizitele periodice la medicul stomatolog pot detecta din timp apariția unei carii dentare, iar prin tratamentele moderne de prevenție se poate îmbunătăți structura smalțului.

Dacă le faci pe toate la timpul lor, atunci riscul apariției unei carii este minim, iar dacă totuși se întâmplă asta, ”repararea” ei timpurie va fi ușor de realizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *