Cum să ne spălăm pe dinți corect

Toată lumea știe că spălarea dinților este importantă, aceasta fiind baza unei igiene orale bune. Păstrându-ți dinții curați și respirația proaspătă poți preveni problemele cavității orale precum halitoză, gingivită și multe altele. Însă mulți oameni înțeleg greșit motivele pentru care avem nevoie să ne spălăm pe dinți. Alteori chiar și după ani de practică zilnică, o parte dintre ei, încă nu știu cum să se spele corect pe dinți

Ne spălăm pe dinți pentru a preveni placa bacteriană, dar aceasta nu este întotdeauna vizibilă. Zonele decolorate care sunt vizibile nu sunt neapărat rezultatul plăcii bacteriene.

Placa este o bacterie lipicioasă care se fixează și se lipește pe smalț. Prin periajul corect al dinților, putem îndepărta bacteria inestetică, lăsând un urmă smalțul curat al dinților. Cu toate acestea, un periaj incorect, precum și o igienă incorectă poate întării această substanță formând tartru. Acesta din urmă poate fi îndepărtat numai în urma unei curățări dentare profunde.

Placă și tartrul nu sunt singurele cauze ale colorației dinților. Există, de asemenea, ceva cunoscut sub numele de colorare intrinsecă, care apare sub suprafața dintelui, adesea ca urmare a dietei, a medicamentelor sau a îmbătrânirii.

Cum se formează placa.

Gură este un teren de reproducție pentru bacterii, iar cel mai rău dintre aceste bacterii, cel puțin în ceea ce-ți privește dinții, se găsește în amidon și în alimente zaharoase. Dacă sunt lăsate neatinse, bacteriile vor alimenta aceste alimente și vor eroda smalțul.

Smalțul se poate forma pe întreaga suprafață a dintelui, motiv pentru care este important să periați corect și să folosiţi ața dentară, îndepărtând placa dintre dinți, precum și pe partea din față și din spate.

Placa nu face doar daune grave smalțului ci de asemenea, miroase groaznic și este o cauză principală a respirației urât mirositoare. Încercați să vă smulgeți o mică placă de pe dinți cu unghia și apoi să o mirosiți. Mirosul este insuportabil, iar dacă ai multă placă, atunci acest mirosul persistă de fiecare dată când expirați.

De ce nu ne periem corect dinții.

O persoană obișnuită se spală dinspre centru și pe partea de jos a dinților, oferindu-le un scrub rapid înainte de a se pregăti pentru nouă zi. Însă din păcate acestea nu sunt principalele zone cu probleme și este posibil să vă spălați dinții în mod regulat și energic, lăsând în continuare o mulțime de plăci la loc.

Placa bacteriană se formează peste tot, dar principalele zone cu probleme se află în vârful dinților, între dinți și pe gingii. Produsele bogate în fibre ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene datorită faptului că au o suprafață mai largă, în acest caz periuța de dinți le va curăța mai bine. Dar aceste zone problematice sunt adesea neglijate, ceea ce duce la o acumulare de plăci bacteriana severe și la formarea de cavități.

Periați-vă gingiile ușor, precum și dinții; folosiți o perie care se împarte între dinți și le acoperă în totalitate.

Dentiștii recomandă următoarea rutină de igienă orală:

  1. Înainte de periaj, folosește ața dentară: Ața dentară poate ajunge în spaţiile înguste dintre dinţi, acolo unde periuţa ta de dinţi nu poate. Nu lăsa nicio zonă neatinsă și asigură-te că atingi şi gingia (cu mişcări uşoare, pentru a nu răni gingia). S-ar putea să apară puțin sângerare dacă nu ești obișnuit cu acest lucru, dar este perfect normal. Aţa dentară nu este recomandată doar pentru a îndepărta resturile de mâncare. Folosirea regulată poate reduce bolile gingivale şi respiraţia urât mirositoare prin îndepărtarea plăcii care se formează în timp pe linia gingiei.
  2. Curăța în profunzime limbă: chiar dacă te-ai spălat pe dinții, bacteriile pot rămâne și pe limbă, iar pe măsură ce se acumulează, acestea pot duce la apariția respirației urât mirositoare și chiar a cariilor. Nu e nevoie să îți cureți limă la fel de des precum dinții, dar o dată pe zi sau măcar odată la două zile este indicat astfel ajuți la păstrarea bacteriile la minimum, reduce placa bacteriană, prevenind astfel halitoza.
  3. Clătește gura: Folosește apă sau apă de gură pentru a clăti gura, îndepărtând resturile acumulate în gură după folosirea aţei dentară/spălarea limbi. Astfel se elimină toate bacteriile reziduale.
  4. Periază dinții: Dentiștii recomandă perierea unui singur dinte în același timp. Perie prin mişcări scurte, circulare. Începând de la linia gingiilor, spală atât fața, cât și spatele dintelui. Recomandat este periajul timp de 2 minute complete – o metodă bună ar fi: 30 secunde pentru fiecare cvadrant al gurii – de două ori pe zi. 
  5. Nu clăti gura după periajul dinților: Este normal să îți dorești să scapi de gustul mentolat și să dar, în acest fel, vei spăla fluorul, care trebuie să rămână pe dinți pentru a-și lucra magia.