Periuța Electrică vs Tradițională

Stomatologii care au efectuat studii comparative între rezultatele obținute la pacienții care utilizau frecvent o periuță electrică și cele ale celor care foloseau o periuță clasică au conchis că acestea sunt în favoarea periuței electrice.

De ce?

Fiindcă cei care se bazau pe funcțiile integrate ale periuței electrice(curatare, albire, polish si ingrijirea gingiilor) raportau o mai bună igienă orală, mai puține carii vizibile iar, pe termen lung, dinții acestora supraviețuiau cu mult mai mult față de cei care au rămas la periuța manuală.

Acest studiu a durat 11 ani și este printre cele mai acurate pe care le avem disponibile la momentul actual.

Astfel, din moment ce dovezile sunt la îndemână, devine din ce în ce mai ușoară decizia de a schimba periuța manuală – care nu este confecționată pentru a preveni posibilele dureri care pot apărea în timpul periajului, cum este cazul celei electrice – pentru una electrică.

Directorul executiv al Fundației pentru Sănătate Orală (UK), Dr. Nigel Carter OBE, consideră că acest studiu susține ceea ce au sugerat anterior studii mai mici.

Dr. Carter spune: „Experții în sănătate vorbesc despre beneficiile periuțelor electrice de mulți ani. Această ultimă dovadă este una dintre cele mai puternice și mai clare de până acum – periuțele electrice sunt mai bune pentru sănătatea noastră orală.

„Periuțele de dinți electrice, în special cele cu capete care se rotesc în ambele direcții, sunt cu adevărat eficiente în  îndepărtarea plăcii bacteriene. Acest lucru ajută la prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingivale.

„Pe măsură ce știința din spatele avantajelor periutelor electrice este în creștere, decizia de a investi în una devine mult mai ușoară.”

Un sondaj recent realizat de Fundația pentru Sănătate Orală(UK) a constatat că mai puțin de unul din doi (49%) adulți britanici folosesc în prezent o periuță de dinți electrică. Mai mult de o treime (34%) au fost convinși să cumpere una din sfatul medicului dentist, în timp ce aproximativ unul din nouă (13%) au primit cadou o periuță de dinți electrică.

Pentru cei care folosesc o periuță de dinți manuală, costul electricitatii și al întreținerii acesteia este adesea un impediemnt. Cu toate acestea, Dr. Carter spune că periuțele de dinți electrice sunt mai accesibile ca oricând:

„Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, costul de a avea o periuță de dinți electrică devine și mai accesibil”, adaugă Dr. Carter „periuțele de dinți alimentate cu baterii sunt disponibile la prețul de doar 10 lire, în timp ce periile electrice pot fi cumpărate la 30 de lire.

„Având în vedere avantajele periuțelor de dinți electrice, a avea una este o investiție excelentă și  aducând doar beneficii pentru sănătatea orală.”

Mai multe descoperiri din Journal of Clinical Periodontology, au constatat că periuțele electrice au dus la o întărire a structurii gingiei cu 22% și cu 18% mai puține carii de-a lungul timpului.

Dr. Nigel Carter spune: „Este important ca, indiferent dacă folosiți sau nu o periuță de dinți electrică, să urmați o rutină bună de sănătate orală.

„Asta înseamnă că, indiferent dacă folosiți o periuță de dinți manuală sau electrică, ar trebui să vă spălați timp de două minute, de două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor.

 De asemenea, o rutină bună de sănătate orală nu ar fi completă fără a folosi o perie interdentară sau ață dentară o dată pe zi.


Referințe: ORAL HEALTH FOUNDATION (2018) ‘National Smile Month Nationwide Survey 2019’, Atomik Research, May 2019, Sample 2,003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.