Pete Maronii pe Dinți? Metoda Dovedită Pentru Dinți Albi în 14 Zile

Pete Maronii pe Dinți? Metoda Dovedită Pentru Dinți Albi în 14 Zile

Sursa foto: lifamilydental.ca

Un zâmbet care dezvăluie o dantură frumoasă este cartea de vizită perfectă. Dar, nu toată lumea și nu în toate perioadele vieții are parte de așa ceva. Și asta se întâmplă din cauza apariției unor pete maronii pe dinți. În cele mai multe cazuri apariția acestora poate fi prevenită și aspectul danturii îmbunătățit prin albire.

Ce Sunt Petele Maronii pe Dinți

Ce Sunt Petele Maronii pe Dinți

Sursa foto: styleitaliano.org

Petele maronii care apar pe dinți, indiferent de vârstă, sunt modificări de culoare al smalțului sau dentinei. Petele maronii apar din cauza acumulării de substanțe pigmentate, a unor procese chimice care modifică structura dintelui sau a unor factori biologici care influențează dezvoltarea și sănătatea acestuia. În funcție de origine, pot indica o simplă colorație temporară sau o problemă de sănătate dentară care necesită tratament.

Petele maronii pot fi extrinseci, de suprafață, cauzate de alimente, medicamente sau băuturi colorate. Cele intrinseci, din structura dintelui sunt cauzate de folosirea fluorului în exces, traumatism al dintelui sau carii.

Petele maronii asociate cu îmbătrânirea  sunt cauzate de subțierea smalțului, motiv pentru care dentina devine mai vizibilă.

Cauze Principale ale Petelor Maronii

Cauze Principale ale Petelor Maronii

Sursa foto: lifamilydental.ca

Apariția de pete maronii pe dinti este cauzată de mai mulți factori, fie interni fie externi:

  • alimente și băuturi colorate- anumite alimente și băuturi conțin pigmenți puternici care pot păta dinții. Cele mai cunoscute astfel de alimente sunt cafeaua, ceaiul, vinul roșu, sucurile închise la culoare și băuturile carbogazoase. De asemenea, alimentele acide, cum ar fi citricele, pot slăbi smalțul dentar, făcând dinții mai predispuși la colorare.
  • igiena orală deficitară- aceasta este una din principalele cauze ale apariției petelor galbene și maronii pe dinți. Periajul insuficient și neutilizarea aței dentare permit acumularea plăcii bacteriene și a tartrului pe suprafața dinților, ceea ce duce la decolorare. Bacteriile din placă produc acizi care pot deteriora smalțul, expunând dentina, care are o nuanță galbenă.
  • fumatul și consumul de tutun reprezintă factori majori ai apariției petelor maronii pe dinți. Nicotina și gudronul din tutun aderă la suprafața dentară, provocând o decolorare rapidă și persistentă. În plus, fumatul favorizează afecțiuni gingivale și poate duce la pierderea dinților.
  • excesul de fluor – chiar dacă fluorul este esențial pentru sănătatea dentară, în exces, mai ales în copilărie, poate cauza fluoroza dentară. Aceasta se manifestă prin pete albe sau maronii pe smalțul dinților. Folosirea  apei fluorizată, pasta de dinți și suplimentele cu fluor pot contribui la acest exces.
  • îmbătrânirea- odată cu înaintarea în vârstă, smalțul dentar se subțiază treptat, lăsând dentina galbenă mai vizibilă. Procesul natural de îmbătrânire este un factor inevitabil al schimbărilor de culoare a dinților.
  • efectele medicamentelor- anumite medicamente pot determina apariția petelor maronii pe dinți.  Antibioticele precum tetraciclina și doxiciclina, administrate în copilărie, pot cauza decolorarea dinților permanenți. De asemenea, unele tratamente pentru hipertensiune, antihistaminicele și medicamentele antipsihotice pot contribui la modificarea culorii dentare.

Tratamentul profesionist în cabinetul stomatologic

Tratamentul profesionist în cabinetul stomatologic

Sursa foto: gammacompliance.com

Atunci când observi că dinții tăi se colorează în maroniu dă fuga în cabinetul medicului stomatolog. La prima consultație medicul va stabili ce a determinat apariția petelor și astfel va alege cea mai bună cale de tratament personalizat.

Deoarece colorarea în maro a dinților poate fi provocată de depunerea de tartru, cel mai probabil primul pas va fi un detartraj urmat de un periaj profesionist. Medicul stomatolog va îndepărta tartrul depus pe dinți, iar cele două proceduri vor fi urmate de airflow-ul dentar. Aceasta este o procedură prin care se folosește curățarea cu ajutorul unui jet de apă ce are în componență particule fine de bicarbonat de sodiu. Acesta este ușor abraziv și cu un efect de albire, așa că la finalul procedurii vei avea dinți ușor mai albi și lustruiți.

Petele maronii pot să fie primul pas în apariția unei carii, iar în acest caz medicul stomatolog va rezolva această problemă printr-un tratament adecvat.

După ce problemele medicale ce au generat petele maronii sunt rezolvate, poți apela la o procedură de albire dentară. În funcție de tipul dinților, medicul îți va recomanda cea mai bună și eficientă soluție.

Produse Esențiale pentru Albire

Produse Esențiale pentru Albire

Sursa foto: drrickdentistry.com

După ce s-au rezolvat problemele de sănătate ale dinților, abia atunci poți trece la pasul următor: albirea. Acest procedeu poate fi făcut în cabinetul stomatologic, dar și acasă, cu produse profesionale.

Un kit profesionist de albire poate fi folosit cu succes acasă. Este nevoie să-l folosești 16 minute pe zi pentru a-ți transforma zâmbetul într-unul imaculat. Dispozitivul wireless de albire, cu lumină albastră și roșie, ajută la accelerarea procesului de albire dar și întărirea gingiilor. Gelul fără peroxid care este aplicat pe dinți intră mai repede în smalț, dar foarte important, fără a-l deteriora în niciun fel.

Produse Esențiale pentru Albire

Aparat Albire Dinti Profesional, Wireless, 32 LED, PAP+ Gel fara Peroxid | Kit Albire Dinti

Benzile de albire sunt o altă metodă pe care o poți folosi cu succes, acasă. Acestea sunt o soluție rapidă pentru o dantură albă, fiind ușor de folosit și cu efecte vizibile, chiar de la prima aplicare. Cele de la woya.ro sunt realizate cu ingrediente naturale, care nu afectează în niciun fel smalțul dentar: uleiul de cocos, cărbunele activ de cocos și noul gel PAP+. Și uite așa, cu 30 de minute pe zi, în 14 zile vei avea un zâmbet strălucitor.

Produse Esențiale pentru Albire

Benzi Albirea Dintilor cu Carbune Activat si Ulei de Cocos, Gel PAP+FARA Peroxid

Pe piață există și alte soluții de albire a dinților, cuma r fi paste de dinți speciale sau ape de gură.

Dar, dacă îți este mai la îndemână, foarte ușor de folosit sunt creioanele pentru albirea dinților. Gelul pe care îl au în interior se aplică foarte repede și datorită perilor din vârful creionului ajunge în locurile mai puțin accesibile. Această metodă de albire este perfectă pentru cei care sunt mereu pe fugă.

Produse Esențiale pentru Albire

Refill Kit Set 4 Creioane Pentru Albirea Dinților Woya Gel PAP+

Menținerea rezultatelor și prevenirea petelor noi

Menținerea rezultatelor și prevenirea petelor noi

Sursa foto: freepik.com

Metodele de albire dau rezultate, însă acestea trebuie menținute pentru că dacă te întorci la vechile obiceiuri, petele maronii vor reapărea.

Pentru a nu se întâmpla asta, evită consumul de cafea, vin roșu, băuturi acidulate, alimente puternic pigmentate sau acide. Dacă totuși le consumi, încearcă să reduci frecvența cu care o faci și periază dinții după consumul lor, dar nu mai repede de 15-30 de minute. Este necesar să treacă acest interval de timp pentru ca PH-ul din gură să revină la valorile normale și astfel smalțul dentar să nu fie afectat prin periaj.

O igienă dentară riguroasă este esențială pentru menținerea efectului de  albire și prevenirea apariției de noi pete maronii. Folosește pasta de dinți indicată de medicul stomatolog și neapărat ața dentară pentru a curăța zonele dintre dinți. Dacă nu te descurci cu ața dentară, atunci cea mai bună soluție este dușul bucal. Jetul de apă ce poate fi ajustat curăță  perfect resturile alimentare din zonele greu accesibile.

Menținerea rezultatelor și prevenirea petelor noi

Irigator Bucal Woya WP01, 4 Moduri, 5 Capete, Rezervor 280 ml, Negru

Dacă ești fumător fă tot posibilul și renunță la acest viciu. Rezultatele tratamentelor de îndepărtare a petelor de pe dinți și albirea acestora se vor menține pe perioade mai lungi și reduci semnificativ riscul să apară alte pete noi. În plus, gingiile vor fi mult mai sănătoase și deci reduci riscul apariției gingivitei.

Folosirea moderată a fluorului va ajuta la stoparea apariției petelor maronii. Folosește pasta de dinți indicată de medicul stomatolog și evită să înghiți apa de gură sau să iei suplimente cu fluor.

Pete Maronii la Copii

Pete Maronii la Copii

Sursa foto: grovedentalclinic.com

Cauzele apariției petelor maronii pe dinții copiilor nu sunt foarte clare. Deși la primul gând sunt asociate cu o igienă dentară deficitară, nu aceasta este cauza.

Se pare că sunt determinate de niște bacterii care se hrănesc cu fierul din salivă și cu alimente. Aceste bacterii pot trăi în gura copilului înainte chiar de apariția dinților. Mulți părinți spun că dinții au ieșit cu pete deja pe ei.

Aceste pete, care apar de obicei în apropierea gingiei, nu pot fi tratate acasă printr-un periaj mai riguros, de exemplu. Este nevoie de o vizită la medicul stomatolog, care va alege cea mai bună soluție. În funcție de vârsta copilului se poate face detartraj clasic, cu ultrasunete sau airflow.

Situații Speciale

Sursa foto: dryazdan.com

De cele mai multe ori, petele maronii pot fi ”rezolvate” în cabinetul stomatologului și apoi menținut rezultatul acasă.

Dar, există și situații când, din cauza factorilor care au determinat petele, soluțiile să fie ceva mai greu de aplicat.

Acesta este cazul atunci când smalțul este afectat sau insuficient mineralizat. Petele pot pătrunde adânc în structura dintelui și devin permanente, necesitând tratamente speciale, cum ar fi albirea profesională, microabraziunea sau ca soluție definitivă- fațetele sau coroanele dentare.

O altă situație care necesită un tratament aprofundat este aceea când petele provin din interiorul dintelui, cum este cazul fluorozelor sau decolorărilor cauzate de medicamente ori traumatisme dentare. Acestea nu pot fi curățate cu pastă de dinți sau produse obișnuite.

Dar, o dată găsită soluția pentru diminuarea sau eliminarea petelor, dacă revii la obiceiurile care le-au determinat, asta în cazul fumatului și al consumului de alimente colorate sau acide, petele vor reapărea. Așa că, în acest caz, nu este vorba despre o situație ce nu are rezolvare, ci de una în care rezultatul obținut nu este întreținut corespunzător.

Mituri despre Petele Dentare

Mituri despre Petele Dentare

Sursa foto: freepik.com

La fel ca despre orice alt subiect, și despre petele dentare există mituri sau supoziții:

Petele maronii apar dacă nu te speli pe dinți- igiena dentară deficitară este un factor important, dar petele pot apărea și din alte cauze, precum alimentele pigmentate, fumatul, fluorul în exces, anumite medicamente și chair îmbătrânirea.

Petele maronii doar arată urât- este adevărat că sunt o problemă estetică, dar pot genera probleme mai serioase cum sunt cariile dentare, eroziuni ale smalțului sau defecte în formarea dintelui.

Un periaj puternic elimină petele- periajul agresiv poate face mai mult rău, de exemplu să deterioreze smalțul. Dacă petele sunt profunde sau din tartru, nu pot fi îndepărtate acasă, ci doar prin proceduri profesionale.

Petele maronii apar doar la adulți- și dinții copiilor pot fi afectați de pete maronii: în primii ani de viață din cauza unor bacterii, iar mai apoi din cauza antibioticelor sau a fluorului în exces.

Albirea dinților elimină petele – este adevărat doar în cazul petelor de suprafață. În cazul celor interioare, provocate de medicamente sau traumatisme, este nevoie de tratamente profesioniste făcute de stomatolog.

Este posibil ca petele maronii să apară pe dinți la un moment dat în viață. Atunci când asta se întâmplă este foarte important să mergi la medicul stomatolog pentru a stabili cauza apariției petelor. În funcție de asta ți se va recomanda tratamentul personalizat. Apoi, pentru a întreține rezultatul obținut în cabinet este nevoie ca acasă să ai un stil alimentar sănătos și o igienă corespunzătoare. Dacă albirea dentară ți se potrivește, atunci poți face și asta acasă, cu ajutorul unor produse naturale care să nu afecteze smalțul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *